Stimati colegi,

in saptamana care a trecut a avut loc la Bucuresti, o intalnire intre reprezentantii ROMATSA si cei ai AZLR. Aceasta prima intalnire a fost una informala si a avut ca punct de plecare analiza situatiei reale din teritoriu cu privire la activitatea de zbor desfasurata de catre practicantii zborului cu aeroanve ultrausoare nemotorizate ce incalca prevederile legale ce vizeaza zborul in CTR-uri si spatii aeriene controlate. 
In ultima perioada a crescut numarul de safety report-uri ce au ca subiect incalcarea zonelor de control aerian ce intra sub responsabilitatea ROMATSA, in special de catre parapantisti, ceea ce impune luarea de masuri in vederea asigurarii sigurantei si securitatii aeronautice.
In urma analizei situatiei s-au gasit cateva puncte comune care vor permite ca pe viitor sa existe un canal de comunicare intre practicantii zborului cu parapanta si aceasta autoritate, astfel incat noi sa ne putem desfasura activitatea de zbor, fara a pune in pericolalti participanti la traficul aerian care nu au cunostintaprin nici un mijloc de existenta noastra intr-o zona controlata la un anumit moment.
AZLR va incheia cu ROMATSA un protocol general care va contine modalitati si proceduri de comunicare ( fara statie radio) atunci cand activitatea de zbor se va desfasura cu precadere in zonele de CTR, in sensul ca practicantii zborului cu parapanta vor folosi acelasi sistem de telefon ca si in cazul comunicarii cu COAP, informand si facand schimb de informatii cu controlorii de trafic din turnurile de control aferente zonei unde isi desfasoara activitatea. Pe langa protocolul general, vor exista pentru fiecare CTR, in functie de particularitatile acestuia anexe corespunzatoare astfel incat sa fie posibil ca pe viitor cu putin efort si bunavointa in comunicare din partea tuturor partilor implicate sa putem zbura in legalitate in aceste zone.
Pentru zborul de XC inca nu s-a stabilit o modalitate clara , urmand a mai purta discutii, insa ideea avansata de catre AZLR a fost tot folosirea telefonului si comunicarea cu turnul pentru cazurile de traversare de zone aeriene controlate.
Aceasta problema a ramas in discutie urmand a aprofunda subiectul la intalnirile viitoare.
Deasemenea pentru a se crea o mai buna comunicare intre controlorii de trafic si practicantii zborului cu AUN, in special clasa parapanta, AZLR a propus ca in programul de pregatire al acestora sa fie cuprins si un seminar, unde reprezentanti autoritatii de certificare pe domeniu, sa prezinte zborul cu parapanta si particularitatile acestuia. 
Reprezentantii ROMATSA s-au manifestat favorabil la toate discutiile si propunerile noastre, ceea ce creaza premise favorabile pentru zborul liber din acest punct de vedere.

Consiliul Director