Stimati  colegi,

in perioada mai- iulie 2014 in Romania, au avut loc cateva  accidente de zbor cu parapanta in zonele de zbor de la Miercurea Ciuc, Zapodeni  (Vaslui), Clopotiva, Priseaca, Rimetea, Vidrasau ( Mures) si Buzau. In aceste accidente au fost implicati sapte practicanti ai zborului cu parapanta,  sase romani, si un sloven, cinci licentiati, unul fara licenta si un elev pilot,  unul  fara urmari, cinci  cu raniri serioase si un deces.

Ca urmare a cresterii alarmante in ultima perioada a numarului de evenimente in domeniul zborului cu aeronave ultrausoare nemotorizate clasa parapanta si a problemelor aparute cu privire la modul de anuntare a acestor evenimente dorim sa va facem cunoscuta procedura utilizata in cazul in care sunteti in situatia de a fi implicat intr-un asemenea caz  nedorit sau sunteti martorul unui accident.

In conformitate cu procedurile legale, va rugam sa notificati evenimentul  telefonic cat mai rapid posibil la organul de trafic unde ati facut informarea ( COAP, etc) si la CIAS ( Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile) tel: +4.0751.192.088 sau pe mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Este important de stiut ca in cazul in care solicitarea interventiei salvarii sau serviciului SMURD  se face prin dispeceratul 112, automat incidentul este notificat  si pe aceasta linie dar este in acealasi timp obligatoriu ca persoane implicate , martori,  sa faca si ei acest demers.

Deasemenea va rugam cei care ati fost martori sau persoane implicate sa dati tot sprijinul autoritatilor care vor fi delegate intr-o eventuala cercetare pentru identificarea cauzelor care au dus la producerea evenimentelor.

Foarte important este sa retineti ca investigatia unui eveniment aviatic oricat de grav este are drept scop  investigarea si elucidarea cauzelor care au dus la producerea acestuia si NU STABILIREA VINOVATILOR SAU MASURI IMPOTRIVA PERSOANELOR IMPLICATE. In urma elucidarii acestor probleme se trag concluzii care vor fi aduse la cunostinta practicantilor zborului cu parapanta fara a se mentiona numele celor implicati, astfel incat comunitatea sa poata sa limiteze cat mai mult posibil producerea unor asemenea evenimente in scopul cresterii sigurantei si securitatii zborului.

Neraportarea evenimentelor de aviatie din domeniul nostru al nemotorizatelor va duce in timp la masuri din partea autoritatilor abilitate din acest domeniu pentru identificarea si rezolvarea acestor situatii, masuri restrictive care vor impieta asupra  desfasurarii zborului pentru intreaga comunitate a parapantistilor.

Aceste probleme sunt probleme nu doar ale AZLR  ci a intregii comunitati a parapantistilor din Romania, de aceea facem inca odata apel la sprijin,  intelegere si atitudine fata de situatile si evenimentele care se petrec zilnic in activitatea nostra de zbor, astfel incat sa ne pastram privilegiile si libertatile de care domeniul nostru se bucura.

 

Consiliul Director

AZLR