Stimati colegi,
In data de 25.02.2023, a avut loc la Sibiu, Adunarea Generala a Asociatiei de Zbor Liber din Romania. Membrii cu drept de vot, cei care au avut platita cotizatia pe anul 2022 pana la data de 31.01. 2023, au aprobat ordinea de zi propusa initial iar sedinta a fost declarata statutara.
Au fost prezentate rapoartele sefilor de comisii precum si raportul examinatorului sef, si s-a analizat situatia existenta in teritoriu, concluzia principala fiind ca este necesar sa existe un nivel de implicare mult mai ridicat atat din partea pilotilor, instructorilor cat si autoritatilor pentru a rezolva situatile din activitatea noastra care pot afecta domeniul.
S-au analizat si discutat problemele ce vizeaza programul de pregatire al pilotilor, Comisia de Pregatire urmand sa revizuiasca intrebarile de pe site sa le completeze si sa le updateze in conformitate cu schimbarile legislative produse in ultima perioada. Deasemenea a fost propus imbunatatirea sistemului de revalidare si reinoire a licentelor pilotilor astfel incat acestia sa poata avea mai usor si mai facil acces la acest serviciu, sa nu mai consume timp si energie pentru identificarea unui examinator sau instructor in vederea completarii documentelor necesare. AZLR va demara in acest an un amplu proiect de digitalizare, conform cerintelor si normelor europene care va avea ca finalitate efectuarea serviciilor de revalidare si reinoire a licentelor si calificarilor de pilot AUN online. Se vor face demersuri pentru amendarea legislatiei aeronautice in vigoare pe domeniul AUN astfel incat sa putem realiza procesul de digitalizare. Din punct de vedere al sigurantei si supravegherii zborului avand in vedere faptul ca a crescut numarul evenimentelor de zbor la parapanta in ultima perioada se vor organiza conform indicatorilor asumati prin PNSAC intalniri in teritoriu cu practicantii activitatilor de zbor cu AUN, unde se vor prelucra anchetele si analizele pe marginea accidentelor si problemele ce vizeaza cresterea gradului de respectare a reglementarilor.
A fost aprobata lista updatata e examinatorilor si o lista a lectorilor cursurilor de calificare pe domeniul AUN si au fost aduse modificari statutului AZLR si ROI, modificari necesare pentru indeplinirea sarcinilor care ii revin in calitate de autoritate delegata de certificare.
Pentru partea sportiva AZLR a pregatit si au fost apobate regulamentele competitiilor sportive si statutul sportivului pilot pentru disciplinele de XC si accuracy, reglementari care vor fi inaintate Federatiei Aeronautice Romane, forul tutelar spre avizare.
Consiliul Director al AZLR a fost completat cu Anca Tabara, care a devenit presedintele Comisiei de Formare si Pregatire si Gabriel Ros care a preluat portofoliul Comisiei de Comunicare, fiind primii piloti care au fost alesi de AG pentru functii in CD. Alaturi de ei Robert Gyorgy, se va ocupa de problemele legate de siguranta si securitatea zborului fiind ales noul presedinte al CDSSZ. Imbucurator este faptul ca in anul 2022 a crescut numarul membrilor, iar AZLR isi propune, pe viitor sa continue atragerea pilotilor care au activitate de zbor, proiecte fezabile de imbunatatire a domeniul AUN si doresc sa se implice activ in activitatile asociatiei.
In acest moment se lucreaza la o noua platforma online care va gazdui pe langa site-ul asociatiei updatat la standardele actuale si baza de date a sistemului online de certificare
In anul 2023, AZLR va continua procesul de aliniere la standardele solicitate de organismele nationale si internationale, astfel incat licenta si calificarile pilotilor romani sa fie recunoscute in continuare si sa ne putem bucura de activitatea de zbor cat mai liber cu putinta in contextul aglomerarii tot mai ridicate a spatiului aerian. Avem in vedere modificari legislative care sa usureze accesul practicantilor zborului cu AUN la obtinerea documentelor de licentiere, simplificarea procedurilor, si nu in ultimul rand incheierea de protocoale cu organizatiile acreditate ale statului roman pentru accesul cat mai facil in zonele aeriene destinate zborului pentru aviatia generala.
In urmatoarea perioada se vor semna protocoale cu cateva state europene pentru recunoasterea reciproca a calificarilor pilot tandem si instructor parapanta pentru membrii AZLR, astfel incat acestia sa isi poata desfasura activitatea noncomerciala fara restrictii in aceste tari, si vom incerca o negociere cu asiguratorii romani si europeni in vederea acoperiri domeniului pentru pilotii care doresc acest lucru.
Valentin Popa
Presedinte AZLR