Stimati colegi,
Astăzi 19.10.2021 a avut loc, online, o întâlnire comună între AACR, ROMATSA şi AZLR pe marginea situaţiei create de apariţia HG859 /2021 şi posibilitatea conformării practicanţilor de activităţi de zbor cu aeronave ultrauşoare cu această reglementare.
În urma prezentării punctelor de vedere de către fiecare entitate s-a concluzionat necesitatea amendării acestui HG în perioada următoare.
Până la finalizarea acestui proces, pentru a veni în sprijinul tuturor părţilor implicate şi a putea desfăşura activităţile de zbor cu AUN în condiţiile actualei legislaţii s-au propus şi acceptat de toţi participanţii la sedinţă câteva măsuri care e trebuiesc întreprinse.
Astfel AZLR va identifica şi propune spre aprobare porţiuni din spaţiul necontrolat unde se desfăsoară cu predilecţie frecvent de către un număr ridicat de practicanţi zboruri cu AUN, zone care vor avea un statut de zone rezervate, în cadrul cărora activităţile de zbor se vor efectua după regulile VFR, fiind necesară doar activarea lor pentru perioada de timp în care se se desfăşoară activităţi acolo.
Marimea acestora se va stabili in funcţie de configuraţia spatiului aerian si de specificul terenului astfel încât să se poata asigura desfăşurarea în siguranţă a activităţilor de zbor cu AUN.
După stabilirea şi identificarea acestor zone principale AZLR va încheia cu ROMTSA şi SMFA un protocol pentru modul de activare şi desfăşurare a activităţilor de zbor în aceste perimetre pentru care asociaţia işi va asuma responsabilitatea respectării legislaţiei.
Pânâ la finalizarea procesului de amendare a HG 859 activitatea de zbor cu AUN în afara acestor perimetre se va desfăşura în condiţile depunerii „planului de zbor” pe toate mijloacele de comunicare, aşa cum s-a realizat până în prezent de la apariţia HG-ului.
Pentru cei care depun planul de zbor online pe platformă vă supunem atenţiei completarea obligatorie şi corectă cu toate datele a câmpului 19, iar pentru cei care depun telefonic menţionăm că sistemul de coordonate pentru locaţiile de zbor este cel geografic, nu GPS.
Doresc să precizez că se are în vedere în viitorul HG, renunţarea la planul de zbor în spaţiul aerian necontrolat.
Pentru rezolvarea cu celeritate a măsurilor propuse şi pentru a decongestiona situaţia în vederea accesului mai facil la respectarea legislaţiei pentru practicanţii zborului cu AUN, rugăm instructorii, cluburile asociaţiile de profil şi piloţii interesaţi să ne furnizeze pe mailul AZLR (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ) până in data de 30.10.2021, coordonatele geografice şi perimetrul zonelor din arealul lor unde se desfăşoară cu predilecţie, frecvent activităţi de zbor cu AUN.
Valentin Popa
Preşedinte AZLR