Din toate timpurile oameni au dorit să se întreacă, astfel şi în acest domeniu s-au dezvoltat diverse tipuri de întrecere sportivă. Performerii ajung să-şi cunoască limitele umane şi să le depăşească continu, acest fapt ducând la progres în foarte multe domenii colaterale sportului. Cele mai populare tipuri de întrecere sportivă în domeniul parapantistic enumerate în ordinea complexităţi sunt:

-         Precizia aterizării

-         Zbor de distanţă liberă (XC)

-         Zbor de distanţă pe traseu impus

-         Zbor acrobatic

-         Competiţii de Hike and Fly

 

Scurtă prezentare

 

1. Precizia aterizării:

- piloţii se întrec în precizia aterizării cu parapanta, zona de aterizare fiind un cerc cu rază de 10 m în mijlocul căruia se montează o ţintă electronică având forma unui disc cu diametru de 30 cm care are centrul însemnat cu un punct de diametru 3 cm.

- fiecare centimetru de la prima atingere a zonei de aterizare pînă la mijlocul ţintei se transformă în puncte de penalizare.

 

2. Zbor de distanţă libera (XC)

- piloţii se întrec prin zbor liber parcurgând distanţe se sute de km în zbor şi înregistrând zborul cu un aparat G.P.S.

- această probă de întrecere poate fi parcticat de orice pilot şi aproape oriunde în lume.

- clasamentele se întocmesc de programe specializate disponibile pe pagini web.

- fiecare km. parcurs reprezentând un număr de puncte în funcţie de dificultatea traseului.

 

3. Zbor de distanţă pe traseu impus

- piloţii se întrec în zbor de distanţă pe un traseu impus fiind obligaţi să treacă în zbor prin anumite puncte de marcaj

- punctajul se face de către un juriu cu ajutorul unor programe specializate acordându-se puncte pentru viteză, distanţă şi conducerea cursei pe parcursul acesteia.

 

4. Zbor acrobatic

- piloţii execută diferite manevre de acrobaţie cu parapanta şi sunt punctate de un juriu acordându-se puncte pentru dificultatea menevrelor precum şi pentru fluiditatea programului prezentat.

 

5. Competiţii de Hike and Fly

- sunt competiţi de anduranţă de zbor pe traseu impus sau liber combinate cu aplinism şi turism montan.

- cel mai renumit concurs de acest gen este X-Alps unde participanţi străbat tot lanţul alpilor de la nord la sud.