Anunt Important Operatiuni Aeriene in Zona de Frontiera a Romaniei

Stimati colegi,
In urma adresei Autoritatii Aeronautice Civile Romane nr.7640/17.03.2016 cu privire la operatiunile aeriene in spatiul aferent zonei de frontiera a Romaniei suntem in masura sa va informam urmatoarele:

Pentru a evita nerespectarea prevederilor OUG105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, SECTIUNEA a-3-a- „ Accesul, circulatia si alte activitati ce se desfasoara in zona de frontiera si in puntele de trecere a frontierei de stat”, art.38, de catre operatorii aerieni romani care efectueaza in zonele de frontiera ale spatiului aerian al Romaniei operatiuni care nu fac parte din categoria zborurilor desfasurate pe caile aeriene alocate traficului aerian international, va aducem la cunosctinta faptul ca paragraful (1) al articolului mentionat stipuleaza ca:

(1)  „ Zborurile aeronavelor civile care executa operatiuni aeriene in spatiul aferent zonei de frontiera vor fi comunicate Inspectoratului General al Politiei de Frontiera de catre operatorii aerieni care efectueaza zborurile repsective, cu cel putin o ora inainte de decolare, cu precizarea tipului si inmatricularii aeronavei ( nu este cazul la parapanta si deltaplan) a itinerariului si a orarului de zbor”;

Mentionam faptul ca informarile privind efectuarea zborurilor in zona de frontiera pot fi transmise Inspectoratului General al Politiei de Frontiera la numarul de fax 021/3121189 sau prin posta electronica la adresa: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Rugam pe aceasta cale pilotii de aeronave ultrausoare nemotorizate care desfasoara activitati de zbor in zonele de frontiera, sa se conformeze legislatiei in domeniu.

 

Valentin Ioan Popa

Presedinte AZLR

 

Comunicat Comisia de Siguranta si Securitate a Zborului

Stimati colegi de zbor,

Mult asteptata primavara a sosit. Din experienta noastra si confirmata de statistici, stim ca este o perioada de trecere cu cele mai multe probleme din an, privind siguranta si securitatea zborului . Din aceasta cauza vreau sa va reamintesc cateva elemente de care trebuie sa tinem cont, si aici ma refer in primul rand la cei proaspat intrati in randurile noastre. Conditia meteo este primul factor de luat in calcul, in aceasta perioada se poate modifica rapid si dramatic. Daca anul trecut ati zburat putin,  prinde bine o reantrenare intr-o locatie confortabila voua , puteti lua in calcul eventuala schimbare a aripii cu una cu grad mai mare de siguranta.Verificati-va echipamentul, repliati parasuta de siguranta.  Nu mergeti  la zbor singuri,  iar daca aveti orice nelamurire consultati-va cu pilotii experimentati. Zburati respectand regulile,  in asa fel incat actiunile personale sa nu aiba repercursiuni asupra intregii comunitati. Ca si anul trecut, organizatorii Xcontest vor anula zborurile care incalca grav reglementarile ( ex. zborul in CTR fara aprobare). Impreuna sa facem tot posibilul privind prevenirea accidentelor, siguranta si securitatea zborului sa aiba intotdeauna  prioritate inaintea performantei.

Va doresc sa aveti zboruri frumoase azi,maine...si pana la adanci batraneti :-)

Ferencz Istvan

CDSSZ al AZLR

 

Amanare sesiune ordinara de examinare, Brasov

Stimati colegi,

avand in vedere situatia meteorologica din acest week-end,  pentru  a evita cheltuielile nejustificate din partea celor care  doresc sa participe la examenul de sambata, sesiunea ordinara programata la Brasov in perioada 26-27 martie 2016, se va amana pentru perioada 02-03 aprilie 2016.

Consiliul Director
AZLR

 

Sesiune de examinare ordinara Brasov

Stimati  colegi,

in perioada 26-27 martie 2016 se va organiza, de catre AZLR,  in zona de zbor de la Bunloc - Sacele  o sesiune de examinare ordinara in vederea eliberarii/ reinoirii  licentelor de pilot clasa parapanta.

Examinarile se vor desfasura conform OM 630/2007 si  Anexa 5 din procedurile AZLR cu privire la  desfasurarea examinarilor pentru clasa parapanta (http://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/decizia19.pdf) participantii avand obligatia sa aiba asupra lor dosarul de eliberare intocmit de un instructor cu licenta in termen de valabilitate, taxa de licenta platita, carnetul de zbor, completat corespunzator ( conform nivelului Para Pro 3), registrul de zbor al scolii/instructorului care a efectuat instruirea si echipamentul de zbor necesar compus din  parapanta conforma nivelului de licenta/ calificare solicitat, seleta, parasuta de siguranta si casca in conditii optime de utilizare .

Candidatii care nu indeplinesc aceste conditii nu pot intra in examen.

Examinarea teoretica va incepe in data de 26 martie 2016 la ora 10.00 la sediul scolii de zbor SkyDreamers din Sacele str. Negoi nr.3.

Informatii suplimentare cu privire la programul complet de desfasurare al examinarii gasiti la organizatorul sesiunii.

Consiliul Director

AZLR

 

Decizia  nr. 25 din 01.01.2016

In baza legislatiei aeronautice in vigoare si a hotararilor Adunarii Generale a AZLR,  calendarul examinarilor ordinare,  teoretice si practice organizate de AZLR in vederea eliberarii / revalidarii / reinoirii licentelor de pilot / pilot tandem / instructor aeronave ultrausoare clasa parapanta pentru anul 2016 este urmatorul:

 

●   26 martie- 27 martie 2016 Bunloc

●   15 aprilie - 16 aprilie  2016 (examinare curs tandem, locatie aleasa de examinatori)

●    21 mai – 22 mai 2016 Clopotiva

●    11 iunie  12 iunie Cluj Napoca

●   16 iulie – 17 iulie 2016 (examinare curs tandem, locatie aleasa de examinatori)

●    30 iulie – 31 iulie 2016 Sibiu

●    22 august – 25 august  ( examinare admitere curs instructor)

●    17 septembrie-18 septembrie 2016 (examinare curs tandem, locatie aleasa de examinatori)

●    24 septembrie – 25 septembrie 2016 Priseaca

●    22 octombrie – 23 octombriembrie 2015 Iasi/Suceava

 

Aceste sesiuni de  examinare teoretica si practica sunt organizate GRATUIT de catre AZLR  persoanele participante avand obligatia sa se prezinte cu dosarul de licenta intocmit  si semnat corespunzator conform reglementarilor aeronautice in vigoare, si cu echipamentul de zbor corespunzator nivelului de licentiere solicitat in conditii optime de zbor.

In afara acestor sesiuni obligatorii de examinare instructorii /scolile de zbor /cluburile si asociatile de profil pot solicita  pe tot parcursul anului sesiuni extraordinare de examinare care se vor desfasura in locatile stabilite de solicitant.

Conditiile in care se organizeaza  si se desfasoara aceste sesiuni extraordinare sunt, cele stipulate in Anexa 5, procedura de examinare,  un numar de minim 7 elevi piloti/piloti, participanti la examinare, si o locatie de zbor corespunzatoare desfasurarii  programului de examinare practica care sa ofere candidatilor posibilitatea executarii temelor necesare in functie de nivelul de licenta solicitat si  sa respecte normele de siguranta si securitatea zborului in domeniu.

Organizatorii acestor sesiuni extraordinare vor asigura inspectorilor examinatori deplasarea, cazarea si masa in conditii decente, examinarile aferente desfasurandu-se GRATUIT de catre inspectorii examinatori delegate de catre AZLR.

Solicitarea in vederea organizarii unei sesiuni extraordinare de examinare in vederea eliberarii / revalidarii/ reinoirii licentelor de pilot /pilot de tandem/ instructor de aeronave ultrausoare clasa parapanta se trimite in scris sau pe mailul asociatiei cu minim 30 de zile inainte de data solicitata, mentionandu-se programul  numarul participantilor si locatia examinarii si nu se poate organiza la mai putin de doua saptamani distanta de o sesiune ordinara programata.

Candidatii sunt obligati sa isi anunte participarea cu minim 7 zile inainte, in scris pe mailul asociatiei

 

Valentin  Ioan Popa

Presedinte AZLR