Anulare Examinare ordinara Sibiu

Stimați Colegi
Cum nu s-a întrunit nr minim de participanți, examinarea programată pentru perioada 28-29 Iulie se va anula. Pentru alte informații puteți contacta examinatorul șef Agafiu Florian 0730707827.

Comisia de relații și comunicare

 

Examinare ordinara Sibiu 2018

Stimati colegi,

in perioada 28-29 Iulie 2018 se va organiza, in zona de zbor de la Sibiu o sesiune de examinare ordinara in vederea eliberarii licentelor de pilot clasa parapanta, sesiune programata in calendarul de examinari al AZLR pe anul 2018.

Examinarile se vor desfasura conform OM 630/2007 si Anexa 5 din procedurile AZLR cu privire la desfasurarea examinarilor pentru clasa parapanta, (https://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/decizia39.pdf ) candidatii care si-au anuntat participarea conform procedurilor AZLR, avand obligatia sa aiba asupra lor dosarul de eliberare, cu nivelul minim Safe Para 4 intocmit de un instructor cu licenta in termen de valabilitate, taxa de licenta platita, carnetul de zbor, completat corespunzator si echipamentul de zbor necesar compus din parapanta conforma nivelului de licenta/ calificare solicitat, seleta, parasuta de siguranta si casca in conditii optime de utilizare .

Candidatii care nu indeplinesc aceste conditii nu pot intra in examen.
Examinarea teoretica va incepe in data de 28 Iulie 2018 la ora 9.00, in sediul Biroului de Licente a AZLR din str. Andrei Muresanu nr. 9

 

Informatii suplimentare cu privire la programul complet de desfasurare al examinarii gasiti examinatori desemnati Sebastian Galcescu - 0785439414 si Agafiu Florian 0730707827

Comisia Relatii si Comunicare

AZLR

 

Intalnire ROMATSA - AZLR

Stimati colegi,

in saptamana care a trecut a avut loc la Bucuresti, o intalnire intre reprezentantii ROMATSA si cei ai AZLR. Aceasta prima intalnire a fost una informala si a avut ca punct de plecare analiza situatiei reale din teritoriu cu privire la activitatea de zbor desfasurata de catre practicantii zborului cu aeroanve ultrausoare nemotorizate ce incalca prevederile legale ce vizeaza zborul in CTR-uri si spatii aeriene controlate. 
In ultima perioada a crescut numarul de safety report-uri ce au ca subiect incalcarea zonelor de control aerian ce intra sub responsabilitatea ROMATSA, in special de catre parapantisti, ceea ce impune luarea de masuri in vederea asigurarii sigurantei si securitatii aeronautice.
In urma analizei situatiei s-au gasit cateva puncte comune care vor permite ca pe viitor sa existe un canal de comunicare intre practicantii zborului cu parapanta si aceasta autoritate, astfel incat noi sa ne putem desfasura activitatea de zbor, fara a pune in pericolalti participanti la traficul aerian care nu au cunostintaprin nici un mijloc de existenta noastra intr-o zona controlata la un anumit moment.
AZLR va incheia cu ROMATSA un protocol general care va contine modalitati si proceduri de comunicare ( fara statie radio) atunci cand activitatea de zbor se va desfasura cu precadere in zonele de CTR, in sensul ca practicantii zborului cu parapanta vor folosi acelasi sistem de telefon ca si in cazul comunicarii cu COAP, informand si facand schimb de informatii cu controlorii de trafic din turnurile de control aferente zonei unde isi desfasoara activitatea. Pe langa protocolul general, vor exista pentru fiecare CTR, in functie de particularitatile acestuia anexe corespunzatoare astfel incat sa fie posibil ca pe viitor cu putin efort si bunavointa in comunicare din partea tuturor partilor implicate sa putem zbura in legalitate in aceste zone.
Pentru zborul de XC inca nu s-a stabilit o modalitate clara , urmand a mai purta discutii, insa ideea avansata de catre AZLR a fost tot folosirea telefonului si comunicarea cu turnul pentru cazurile de traversare de zone aeriene controlate.
Aceasta problema a ramas in discutie urmand a aprofunda subiectul la intalnirile viitoare.
Deasemenea pentru a se crea o mai buna comunicare intre controlorii de trafic si practicantii zborului cu AUN, in special clasa parapanta, AZLR a propus ca in programul de pregatire al acestora sa fie cuprins si un seminar, unde reprezentanti autoritatii de certificare pe domeniu, sa prezinte zborul cu parapanta si particularitatile acestuia. 
Reprezentantii ROMATSA s-au manifestat favorabil la toate discutiile si propunerile noastre, ceea ce creaza premise favorabile pentru zborul liber din acest punct de vedere.

Consiliul Director

 

Examinare Piloti Tandem si Instructor Parapanta

Stimati colegi, 
in perioada 06-08 iulie 2018 va avea loc in zona de zbor Clopotiva , ultima sesiune de examinare a pilotilor care au participat la cursul inceput in anul 2016, pentru obtinerea calificarilor de pilot tandem si instructor clasa parapanta. 
Aceasta sesiune se adreseaza candidatilor care mai au de efectuat examenul practic, nu au putut finaliza examenul din motive meteorologice, sau au fost in situatii medicale exceptionale la data desfasurarii examinarilor anterioare, fapt demostrat prin depunerea documentelor medicale corespunzatoare la data respectiva
In vederea organizarii si desfasurarii examinarii in bune conditii, in conformitate cu procedurile aprobate ale acestui curs dorim sa precizam urmatoarele:

- candidatii vor avea asupra lor echipamentul de dubla comanda complet, certificat pentru tipul zborurlui pe care urmeaza sa il efectueze in cadrul examinarilor, documentele necesare ( fisa de pregatire practica, carnetul de zbor si registrul de zbor completat corespunzator cu pregatirea practica la sol si in zbor efectuata de catre instructorul nominalizat de elev, conform procedurii prezentate elevilor cursanti in timpul programului teoretic) si dovada achitarii tarifului de licenta conform legislatiei. si vor fi insotiti de instructorii care i-au pregatit in vederea efectuarii zborurilor corespunzatoare;
- nerespectarea conditilor de admisibilitate la examinare, conform procedurilor, precum si orice tentativa de frauda atrag dupa sine eliminarea candidatului din examen;
- examinarea candidatilor se va desfasura conform procedurilor cursului si deciziei 19 a AZLR, si va cuprinde o parte teoretica cu intrebari grila din intrebarile ce se regasesc pe site precum si din materia predata in cadrul modului teoretic. Instructorii vor sustine suplimentar o examinare orala la metodica predarii.
- examinarea practica se va desfasura la sol si in zbor cu efectuarea unui numar de 6 zboruri ( doua obligatorii cu instructorul care a efectuat pregatirea) cu executarea temelor stabilite de catre examinatori conform procedurilor aprobate ale cursului;
- in vederea asigurarii transparentei totale si pentru evitarea oricaror situatii contestabile intregul proces de evaluare a candidatilor va fi inregistrat cu mijloace specifice.
Va rugam sa va anuntati intentia de participare pe mailul asociatiei This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it pana cel tarziu in data de 04.07.2018

Director de curs
Valentin Popa

 

Sedinte comune intre AACR, Aeroclubul Romania, Ministerul de Interne, Jandarmeria Romana si Politia de Frontiera

Stimati colegi, 
la initiativa Autoritatii Aeronautice Romane in ultimele zile au avut loc intalniri intre reprezentantii AACR, Aeroclubului Romaniei, Ministerul de Interne, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera in vederea stabilirii de masuri comune in vederea respectarii legislatiei aeriene pe domeniul aeronavelor ultrausoare. Aceste discutii au fost generate de multitudinea de evenimente din ultima perioada, precum si accidentele care au avut loc in ultima perioada in care au fost implicati piloti straini si clase de aeronave din Anexa II. In urma acestor discutii fiecare entitate si-a prezentat punctul de vedere, astfel ca s-au stabilit conditiile in care au avut loc evenimentele si cauzele care au generat aceste situatii. S-au stabilit conditiile in care aceste auoritati vor colabora in viitor fiecare pe nivelul sau de competenta astfel incat sa se respecte legislatia aeronautica in domeniu atat de catre pilotii romani cat si de catre icei straini, sa creasca siguranta si securitatea zborului. Din punctul AZLR de vedere exista toleranta 0 vis -a vis de practicantii zborului cu aeronave ultrausoare nemotorizate care nu detin licentele si calificarile necesare desfasurarii activitatilor de zbor mentionate in legislatie, si care nu respecta prevederile HG912/2010 cu privire la informarea obligatorie la COAP. 
AZLR este autoritate delegata pe domeniul aeronavelor ultrausoare nemotorizate, sub controlul si responsabilitatea AACR dar nu detine toate parghiile legale si personalul aeronautic specializat pentru a putea asigura controlul si supravegherea zborului in teritoriu.
Pe viitor vor mai exista intalniri comune, urmand a se stabili modalitatile concrete de colaborare intre institutiile abilitate pe acest domeniu.

Consiliul Director
AZLR