Noul sistem Safe Para Pro

Stimati colegi,


a fost publicat pe siteul FAI noul sistem Safe Pro Para (http://www.fai.org/international-pilot-rating-systems)  sistem de referinta minim acceptat, pentru evaluarea si standardizarea internationala, a gradului de profesionalism in pregatirea pilotilor pentru clasa parapanta. Acest nou sistem, mult mai clar si mai aplicat tuturor nivelelor, inlocuieste vechiul Para Pro, reactualizand standardele internationale acceptate de pregatire a pilotilor  conform cu evolutia si dezvoltarea zborului cu parapanta din ultimii ani.

 

In Romania, AZLR este singura organizatie abilitata  de FAI, sa elibereze IPPI Card-ul international corespunzator nivelului international  Safe Pro Para. Costurile aferente trecerii la noul sistem vor fi suportate integral de AZLR, si nu vor exista majorari de taxe sau instituirea unora noi.

Pentru trecerea la noul sistem, in vederea armonizarii legislative si schimbarea modulelor de pregatire si evaluare ale pilotilor, conform cu Safe Para Pro, va exista o perioada de tranzitie intre cele doua sisteme internationale de referinta, astfel incat incepand cu 1 ianuarie 2018 vom aplica in pregatirea si evaluarea pilotilor doar noul sistem.

Incepand cu 1 iulie 2017, AZLR vine in sprijinul pilotilor romani practicanti ai zborului cu parapanta si va renunta la folosirea cardurilor FAI, specifice pana acum IPPI Card-ului, si va trece la noul sistem de inserare a nivelului corespunzator de profesionalism al pilotului, direct pe licenta nationala emisa, coform standardelor impuse de FAI..

Astfel ca toti pilotii noi vor avea automat inscris dupa aceasta data, nivelul 3 Safe Para Pro pe licenta nationala pe care o vor obtine in urma examinarilor sustinute in vederea eliberarii licentei de pilot clasa parapanta.

Ceilalti piloti care au deja emisa o licenta de pilot clasa parapanta si nu detin cardul IPPI in varianta folosita pana acum ( card specific FAI, care ramane in termen de valabilitate atat timp cat licenta este valabila) pot obtine un nou document de licenta pe care va fi inscris nivelul corespunzator pregatirii sale Safe Para Pro, urmand procedura specifica de obtinere a IPPI Card-ului conform deciziei 26 (http://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/Decizia26.pdf )



Valentin Popa

Presedinte AZLR

 

Amanare sesiune ordinara de examinare Cluj Napoca 2017

Stimati colegi,

Din motive organizatorice sesiunea ordinara programata la Cluj Napoca in perioada 24-25 Iunie 2017, se va amana pentru perioada 1-2 Iulie 2017.

Comisia Relatii si Comunicare

Gyorgy Robert
AZLR

 

Sesiune examinare pilot tandem,pilot instructor clasa parapanta

Stimati  colegi,

in perioada 8-9 iulie 2017 se va organiza, la Clopotiva  o sesiune de examinare in vederea obtinerii calificarii pilot tandem si pilot instructor clasa parapanta,  sesiune de examinare ce face parte din programul de desfasurare a cursurilor specifice calificarilor cursurilor de profil organizate de AZLR.

Examinarile se vor desfasura conform OM 630/2007, procedurilor cursului si  Anexa 5 din procedurile AZLR cu privire la  desfasurarea examinarilor pentru clasa parapanta (http://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/decizia19.pdf) participantii avand obligatia sa aiba asupra lor fisa de pregatire practica  intocmita de un instructor cu licenta in termen de valabilitate, taxa de licenta platita, carnetul de zbor, completat corespunzator si echipamentul de zbor necesar compus din parapanta tandem, seleta pilot + pasager, parasuta de siguranta tandem si casti ( casca integrala) pt pilot in conditii optime de utilizare.

Candidatii care nu indeplinesc aceste conditii nu pot intra in examen

Proba teoretica se va sustine din bibliografia, cursului, intrebarile ce se gasesc pe site si materialele teoretice predate de lectori in cadrul modulului teoretic.

Proba practica consta din evaluarea candidatilor la sol si in zbor  conform nivelului Para Pro 4 respectiv Para Pro 5 si a temelor practice ale cursului, in cadrul a sase decolari ( 3 cu spatele la voalura si 3 cu fata la voalura)  iar la minim doua dintre aceste zboruri, obligatoriu pasager va fi instructorul care a pregatit practic candidatul

Examinarea teoretica va incepe in data de 8 iulie 2017 la ora 9.00, locatia exacta va fi anuntata ulterior.

Informatii suplimentare cu privire la programul complet de desfasurare al examinarii gasiti la inspectorul  examinator sef  al sesiunii  Agafiu Florian, tel.  0730707827 si Valentin Popa directorul cursului  tel.  0742045500

Aceasta sesiune se organizeaza numai pentru candidatii cursurilor de obtinere a calificarilor pilot tandem si pilot instructor parapante organizate de AZLR.

Cazul in care conditia meteo nu va permite desfasurarea examinarii, perioada de rezerva va fi 22-23 Iulie 2017.

Comisia de relatii si comunicare

Gyorgy Robert

 

Convocare Consiliul Director al AZLR

Stimati colegi,


In conformitate cu Regulamentul de Ordine Interioara al AZLR, se convoaca sedinta ordinara a Consiliului Director al asociatiei. Aceasta se va desfasura in data de 21 iunie 2017 la sediul Biroului Licente din Sibiu str. Andrei Muresanu nr. 9 cu incepere de la ora 17.00. La aceasta sedinta vor participa alaturi de presedinte, vicepresedinte si secretar, sefii comisiilor de specialitate si examinatorul sef.

 

Pe ordinea de zi a intalnirii se  gasesc urmatoarele teme:

 

 1. Analiza activitatii  desfasurate de fiecare comisie si personal responsabil din cadrul AZLR pentru ultimele 3 luni;
 2. Noul Safe Para Pro,  si trecerea la noul sitem de acordare a IPPI Cardurilor, modalitati de tranzitie;
 3. Probleme legate de desfasurarea activitatilor de examinarea candidatilor in vederea obtinerii/ reinoirii licentelor de pilot aeronave ultrausoare;
 4. Analiza acidentelor si incidentelor petrecute in aceaste 3 luni pe domeniul aeronavelor ultrausoare nemotorizate;
 5. Calendarul activitatilor  urmatoarelor luni, examinari tandem si instructori.
 6. Alte analize si discutii de actualitate.

 

Rog colegii care vor participa sa isi intocmeasca rapoartele corespunzatoare, precum si documentele sau delegatiile necesare deplasarii,  in vederea decontarii acestor cheltuieli

 

 

Valentin Popa

Presedinte AZLR

 

Rezultate sesiune de examinare ordinara Clopotiva mai 2017

Stimati colegi,
conform calendarului examinarilor pe anul in curs, in week-end-ul  20-21.05. 2017 a avut loc in zona de zbor Clopotiva -Hateg, o sesiune ordinara de examinare organizata de AZLR in vederea eliberarii licentei de pilot clasa parapanta.
Examinatorii delegati de catre AZLR au fost Jurca Valeriu si Valentin Popa.

La aceasta sesiune s-au prezentat 14 de candidati in vederea sustinerii examenului pentru eliberarea licentei de pilot clasa parapanta, elevi ai instructorilor Dan Toterman, Robert Gyorgy, Marius Duta, si Balan Antoniu. 

In urma sustinerii probelor teoretice si practice in conformitate cu procesul verbal al sesiunii de examinare intocmit de catre examinatorii delegati si inregistrat la AZLR au fost declarati admisi urmatorii:

 

 1. Serban Constantin
 2. Manastireanu Maria Ioana
 3. Beloia Saul Sebastian
 4. Lolea Adriana
 5. Pop Catalin Vasile
 6. Apetrei Dimitrie Lucian
 7. Pop Paula Ioana
 8. Negoita Nicolae
 9. Armbruster Eugen
 10. Rainceanu Edmond Andrei
 11. Luca Daniel
 12. Ursu Daniel

 

Felicitari instructorilor care i-au pregatit, candidatii felicitari participantilor la aceasta sesiune pentru efortul depus si succes in activitatea  viitoare de zbor cu parapanta.

 

In cadrul acestei sesiuni de examinare a avut loc un incident de zbor, in care a fost implicat un elev pilot prezent in examen, incident finalizat cu o accidentare la umar. Incidentul a fost raportat conform procedurilor RACR REAC la CIAS, urmand a fi desemnata o comisie ce va analiza cauzele producerii evenimentului si va intocmi  un raport final. In prezent persoan implicata este in afar oricarui pericol.

Multumim pilotilor si instructorilor aflati in zona decolarii de la Clopotiva care au intervenit rapid si profesionist, acordand primul ajutor pana la sosirea echipei medicale specializate.




Valentin Popa

Examinator AZLR