Voluntari Comisia de disciplina, siguranta, si securitatea zborului

Pentru cei interesati de securitatea zborului, pot sa se implice in cadrul comisiei de disciplina, siguranta si securitatea zborului. contact: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Presedinte: Alex Ciuhandu

 

Examinare ordinara Clopotiva 2017

 

Stimati colegi,
in acest sfarsit de saptamana, 20-21 Mai 2017 se va organiza, in zona de zbor de la Copotiva o sesiune de examinare ordinara in vederea eliberarii/ reinoirii licentelor de pilot clasa parapanta, sesiune programata in calendarul de examinari al AZLR pe anul 2017.
Examinarile se vor desfasura conform OM 630/2007 si Anexa 5 din procedurile AZLR cu privire la desfasurarea examinarilor pentru clasa parapanta (http://www.azlr.ro/doc/azlr/Decizii/decizia19.pdf), candidatii care si-au anuntat participarea conform procedurilor AZLR, avand obligatia sa aiba asupra lor dosarul de eliberare intocmit de un instructor cu licenta in termen de valabilitate, taxa de licenta platita, carnetul de zbor, completat corespunzator si echipamentul de zbor necesar compus din parapanta conforma nivelului de licenta/ calificare solicitat, seleta, parasuta de siguranta si casca in conditii optime de utilizare .
Candidatii care nu indeplinesc aceste conditii nu pot intra in examen.
Examinarea teoretica va incepe in data de 20 mai 2017 la ora 9.00 la pensiunea La Doctorelu.
Informatii suplimentare cu privire la programul complet de desfasurare al examinarii gasiti la Dan Toterman tel. 0730767682
Comisia Relatii si Comunicare
AZLR
 

Calendarul examinarilor ordinare 2017

Decizia nr. 31 din 28.04.2017

In baza legislatiei aeronautice in vigoare si a hotararilor Adunarii Generale a AZLR, calendarul examinarilor ordinare, teoretice si practice organizate de AZLR in vederea eliberarii licentelor de pilot / pilot tandem / instructor aeronave ultrausoare clasa parapanta pentru anul 2017este urmatorul:

20 mai – 21 mai 2017 Clopotiva

iunie 2017 – examinare ordinara curs tandem, instructor clasa parapanta

24 iunie – 25 iunie2017 Cluj Napoca

29 iulie -30 iulie 2017 Sibiu

august -examinare ordinara curs tandem, instructor clasa parapanta

august – examinare admitere curs tandem, clasa parapanta

23 septembrie – 24 septembrie2017 Bunloc

21 octombrie – 22 octombrie 2017 Miercurea Ciuc

Aceste sesiuni de examinare teoretica si practica sunt organizate GRATUIT de catre AZLR persoanele participante avand obligatia sa se prezinte cu dosarul de licenta intocmit si semnat corespunzator conform reglementarilor aeronautice in vigoare, si cu echipamentul de zbor corespunzator nivelului de licentiere solicitat in conditii optime de zbor.

In afara acestor sesiuni obligatorii de examinare instructorii /scolile de zbor /cluburile si asociatile de profil pot solicita pe tot parcursul anului sesiuni extraordinare de examinare care se vor desfasura in locatile stabilite de solicitant.

Conditiile in care se organizeaza si se desfasoara aceste sesiuni extraordinare sunt, cele stipulate in Anexa 5, procedura de examinare,un numar de minim 7 elevi piloti/piloti, participanti la examinare,si o locatie de zbor corespunzatoare desfasurarii programului de examinare practica care sa ofere candidatilor posibilitatea executarii temelor necesare in functie de nivelul de licenta solicitat si sa respecte normele de siguranta si securitatea zborului in domeniu.

Organizatorii acestor sesiuni extraordinare vor asigura inspectorilor examinatori deplasarea, cazarea si masa in conditii decente, examinarile aferente desfasurandu-se GRATUIT de catre inspectorii examinatori delegati de catre AZLR.

Solicitarea in vederea organizarii unei sesiuni extraordinare de examinare in vederea eliberarii licentelor de pilot /pilot de tandem/ instructor de aeronave ultrausoare clasa parapanta se trimite in scris sau pe mailul asociatiei cu minim 30 de zile inainte de data solicitata, mentionandu-se programul numarul participantilor si locatia examinarii si nu se poate organiza la mai putin de doua saptamani distanta de o sesiune ordinara programata.

Valentin Ioan Popa

Presedinte AZLR

 

Raport adunare generala a AZLR 2017

Stimati colegi,

Sambata 08.04.2017 a avut loc la Sibiu Adunarea Generala a Asociatiei de Zbor Liber din Romania. Au fost prezenti multi piloti care nu erau membrii AZLR si 56 de membrii, 48 cu avut drept de vot, dintre cei cei care au avut platita cotizatia pe anul 2016 pana la data de 15.02.2017 si 8 imputerniciri Avand in vedere numarul acestora Adunarea Generala a fost declarata statutara si s-a trecut la aprobarea ordinii de zi, asa cum a fost ea propusa fara nici o modificare.

Au fost prezentate rapoartele sefilor de comisii precum si raportul examinatorului sef. S-au discutat probleme aparute la examinarile elevilor si pilotilor inscrisi la cursurile de tandem si instructor. In momentul de fata exista prea putini examinatori iar o pate din ei nu se prezinta la examinare. Este nevoie de examinatori noi.

S-au propus solutii de imbunatatire a sesiunilor de examinare, si modificarea procedurii de examinare astfel incat aceasta sa fie actualizata cu cerintele din noul Safe Pro si cu sistemul european. S-a solicitat organizarea unei intalniri anuale a instructorilor. Au avut loc interpelari din partea fostului secretar al AZLR pe diferite probleme de functionare a asociatiei si referitor la cursul de instructori si tandem organizat in anul care a trecut. Presedintele AZLR a explicat in amanunt si a prezentat situatia conform documentelor existente la asociatie referitor la aceste probleme si a scos in evidenta faptul ca in proportie de 90 % din activitate este realizata de un singur om, datorita implicarii reduse pe parcursul anului, datorata multiplelor activitati de zbor in care sunt implicati instructorii si presedintii de comisii, care fac voluntariat si nu pot fi constransi sau trasi la raspundere daca nu isi indeplinesc sarcinile asumate la timp. In aceste conditii este necesar ca activitatea asociatiei sa functioneze conform normelor legale iar calendarul stabilit trebuie mentinut indiferent de cata lume se implica activ.

De asemenea, s-au analizat si discutat problemele ce vizeaza programul de pregatire a pilotilor. Este important sa acordam mai multa incredere instructorilor si sa renuntam la verificarea registrului instructorilor la examinare. Ramane sa se stabileasca utilizarea urmatoare a registrului si metode de verificare/sanctionare a instructorilor care ar incerca sa neglijeze pregatirea elevilor in urma acestor modificari. Cu toti dorim sa simplificam procedurile, insa in acelasi timp sa sa faca scoala de calitate. S-a admis ca exista lucruri care nu sunt in regula cu pregatirea elevilor si ca exista inca multe de facut atat din partea instructorilor cat si a examinatorilor pentru cresterea nivelului de pregatire.

S-a cerut mai multa transparenta in relatia dintre comunitate si asociatie, conchizandu-se ca acest lucru este posibil prin implicarea mai multor persoane in acest proces.

S-a trecut la alegerea presedintelui asociatiei. AG a AZLR a aprobat cu majoritate de voturi,( 3 voturi impotriva), candidatura domnului Tutunea Cristian, dupa ce acesta a completat dosarul de candidatura dupa incheierea datei finale a depunerii candidaturilor.

Cei doi candidati si-au prezentat programele de management, cu care au candidat pentru functia de presedinte in mandatul 2017-2019 si au raspuns intrebarilor si interpelarilor presoanelor prezente in sala indiferent daca acestea au fost membrii sau nu. Programele prezentate de catre cei doi candidati vor fi publicate pe pagina www.azlr.ro

A fost aleasa ca modalitate de vot, votul secret, pe bilete pregatite anterior de catre Tutunea Cristian, iar Galcescu Sebastian a fost ales sa supervizeze procedura de vot si sa numere voturile

In urma procesului de vot rezultatele numaratorii au fost: Valentin Popa 41 de voturi, Tutunea Cristian 6 voturi , 1 vot abtinere.

Avand in vedere rezultatul si intrucat nu exista candidat pentru functia de secretar, in conditiile in care Cristian Tutunea si-a exprimat dorinta de a se implica in activitatea asociatiei, acesta a fost propus de presedintele ales sa fie acceptat in aceasta functie.

In urma votului in umanimitate componenta Consiliului Director al AZLR pentru mandatul 2017-2019 este urmatoarea:

Valentin Ioan Popa- Presedinte

Istvan Ferencz - Vicepresedinte

Cristian Tutunea - Secretar

Alexandru Scurtu - Comisia de Legislatie si Reglementari

Alex Daniel Ciuhandu - Comisia de Disciplina Securitatea si Siguranta Zborului

Ovidiu Ioan Bora - Comisia Teoretica si de Pregatire

Istvan Sarig - Comisia de Sport si Competitii

Robert Gyorgy - Comisia de Comunicare

Agafiu Florian Examinator sef

A fost prezentat de catre presedintele AZLR propunerea privind calendarul examinarilor din 2017, propunerea privind noua procedura de examinare, bilantul pe 2016 si propunerea de buget pe 2017, care au fost aprobate si votate in unanimitate.

In urma votului final al membrilor s-au stabilit cu unanimitate de voturi urmatoarele:

se vor relua demersurile in vederea amendarii, si reactualizarii OM630/2007 si armonizarea acestuia in conformitate cu cerintele nationale si interntionale actuale ale domeniului zborului liber;

registrul de zbor al instructorului, ramane ca document, este obligatoriu de completat corespunzator de catre instructor pe perioada pregatire, insa nu mai este verificat la examinare, si nu reprezinta o conditie de eliminare a candidatului din examen. CD ales va intocmi si prezenta in urmatoarea perioada o modalitate de verificare a acestui document , precum si consecintele completarii necorespunzatoare sau neconforme cu realitatea;

carnetul de zbor trebuie semnat de instructorul care efectueaza pregatirea numai pe perioada scolarizarii elevului;

procedura de aterizare la examinarea pilotilor se va face obligatoriu prin regula paralelogramului intr-un cerc cu raza de 15m;

procedura de reinoire a licentelor de pilot/pilot tandem/instructor se va realiza in sistem descentralizat de catre examinatorii delegati de AZLR, examinarea acestora fiind GRATUITA, examinatorii urmand a fi platiti lunar de catre asociatie pentru munca prestata, in baza unui contract de prestari servicii;

se va trece la sistemul de acordare a Para Pro direct pe licenta, fara card aferent conform sistemului propus de FAI;

dupa publicarea noului Para Pro ( Safe Pro) se vor reactualiza procedurile de acordare, conform cu cerintele noului document FAI;

diploma de bacalaureat ramane o conditie eliminatorie la admiterea in cursul de instructori;

in acest an se va organiza un curs de obtinere a calificarii pilot tandem pentru clasa parapanta;

in acest an se va organiza un program upgrade in pregatirea si perfectionarea instructorilor si pilotilor de tandem si un curs de pliaj parasute de siguranta;

se vor angaja conform legii doua persoane cu cate 4 ore pentru rezolvarea problemelor curente ale asociatiei, costuri prevazute in proiectul de buget pentru 2017 si se vor demara procedurile de transformare a asociatiei in asociatie de utilitate publica;

presedintii de comisii vor fi platiti cu 1000 lei/an;

sprijinirea echipei nationale pt disciplina de pct fix la CM din Albania ( 100 eur/pers) si sprijinirea pilotului de XC Tudor Dorobantu cu plata taxei de inscriere intr-o competitie FAI. Deasemenea se vor sprijini ca si pana acum actiunile de organizare a competitilor nationale pe domeniul parapantei astfel incat 505 din cuantumul cotizatiei platite de membrii sa se directioneze catre partea sportiva a acestui domeniu;

programul competitional va fi publicat pe siteul asociatiei.

Adunarea Generala a AZLR a fost declarata inchisa urmand ca noul Consiliu Director sa isi stabileasca calendarul de lucru si programul de desfasurare a intalnirilor ordinare pentru 2017, urmand sa asigure publicarea lor conform ROI pe siteul www.azlr.ro.

Consiliul Director

AZLR

 

Locatie desfasurare AG AZLR 2017

Stimati colegi,

Adunarea Generala a AZLR, programata in data de 08 aprilie 2017 se va desfasura incepand cu ora 10.00 la Facultatea de Stinte din Sibiu, str. Ion Ratiu nr.5-7, sala A18 ( locatia unde s-au desfasurat ultimele doua module de pregatire teoretica din cadrul programului de pregatire al pilotilor de tandem si instructorilor).

Avand in vedere problematica ordinii de zi, ce implica viitoare propuneri de modificari legislative dar si activitatea desfasurata de AZLR pana acum, in numele, sub supravegherea, controlul si responsabilitatea AACR, vom avea ca invitat un reprezentant al autoritatii, iar pentru problemele legate de latura sportiva aeronautica, speram un reprezentant al FAR.

In cazul in care, conform reglementarilor asociatiei, nu se va intruni cvorumul necesar desfasurarii acestei intalniri anuale  ( numar redus de confirmari pe adresa de mail a asociatiei), aceasta se va reprograma conform statutului.

 

Consiliul Director

AZLR